**Click Image untuk pandangan jelas
▼
Thursday, 31 January 2013
Wednesday, 30 January 2013
Inovasi & Kreatif: Kolagen kulit ikan tilapia untuk kosmetik, kesihatan
Oleh Syifarida Muhamad Zaki
bhvarsiti@bharian.com.my
2011/12/08
GAMBAR atas, JAMILAH (tiga dari kanan) bersama wakil UPM dan Bionic Lifesciences dipameran BioMalaysia di Kuala Lumpur, baru-baru ini. Gambar bawah, PENGUNJUNG pameran BioMalaysia melihat kolagen akuatik dihasilkan UPM.
MASYARAKAT kini mula menyedari kepentingan kolagen bagi memelihara keremajaan dan keanjalan kulit serta mendapatkan bentuk badan menarik.
Justeru, tidak hairan pelbagai rangkaian produk kesihatan dan kecantikan yang mengandungi protein itu mendapat sambutan memberangsangkan. Namun, kebanyakan produk berkenaan diimport dan dikhuatiri sumber kolagennya daripada khinzir atau haiwan lain yang diragui status halalnya.
Menyedari isu itu, sekumpulan penyelidik Universiti Putra Malaysia (UPM) menjalankan kajian menghasilkan kolagen daripada kulit ikan tilapia.
Kami ialah yang pertama di rantau ini yang menghasilkan kolagen akuatik yang benar-benar diyakini status halalnya. - Prof Dr Jamilah Bakar Pengarah projek kajian itu, Prof Dr Jamilah Bakar, berkata kolagen akuatik berkenaan boleh digunakan dalam bentuk minuman atau makanan, contohnya, produk minuman burung walit.
Penyelidikan 12 tahun itu juga bakal dikomersialkan menerusi kerjasama antara UPM dengan Bionic Lifesciences Sdn Bhd (Bionic Lifesciences) yang antara lain membabitkan pembinaan kilang pengekstrak kolagen halal daripada kulit ikan tilapia yang pertama di rantau ini.
Jamilah berharap hasil penemuan itu memberi perspektif baru kepada pengguna kolagen halal dalam produk kosmetik atau makanan tambahan selain menyokong industri halal negara.
“Masyarakat kini mula menyedari kepentingan kolagen yang berfungsi memelihara kecantikan kulit, mempercepatkan penyembuhan luka serta membantu memulihkan kekenyalan otot dan masalah sendi.
“Pelbagai rangkaian produk berasaskan kolagen dijual di pasaran, namun difahamkan tiada sumber kolagen yang dihasilkan dalam negara dan menyebabkan ia banyak diimport dari China dan Korea Selatan yang diragui status halalnya.
“Kami adalah yang pertama di rantau ini yang menghasilkan kolagen akuatik yang benar-benar diyakini status halalnya,” katanya ketika ditemui selepas majlis menandatangani memorandum persefahaman (MoU) antara UPM dan Bionic Lifesciences sempena Pameran BioMalaysia di Kuala Lumpur, baru-baru ini.
MoU itu ditandatangani Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi) UPM, Prof Ir Dr Mohd Saleh Jaafar manakala Bionic Lifesciences diwakili Pengarahnya, Ir Mohd Salleh Yahya.
Mengulas teknologi pengekstrakan kolagen akuatik itu, Jamilah berkata ia membabitkan empat peringkat iaitu pembersihan kulit ikan, pengekstrakan menghasilkan kolagen, pembersihan kolagen dan penghasilan serbuk kolagen.
Katanya bagi peringkat pertama, kulit ikan dibersihkan untuk menghilangkan kotoran dan lendir menggunakan beberapa bahan kimia tidak berbahaya.
“Ketika proses pengekstrakan, ia juga menggunakan beberapa gabungan bahan kimia bergantung kepada kulit ikan dan kolagen yang ingin dihasilkan. Sesetengah kulit ikan akan menghasilkan kolagen yang bergred tinggi dan yang lainnya menghasilkan kolagen bergred sederhana dan rendah.
“Kos untuk mengekstrak juga berbeza kerana menggunakan bahan kimia yang berbeza bergantung kepada jenis kulit ikan,” katanya.
Beliau berkata proses pembersihan bahan kolagen juga dilakukan dalam beberapa peringkat bagi meningkatkan peratus kandungan kolagen bergantung kepada produk yang ingin dihasilkan sama ada untuk makanan atau farmaseutikal.
“Kolagen untuk produk farmaseutikal agak remeh dan memerlukan tiga hingga empat proses berbanding makanan,” katanya.
Jamilah berkata, peringkat terakhir membabitkan kaedah pengeringan dan pembekuan dan kebanyakan kolagen dihasilkan menggunakan kaedah pengeringan bagi menghasilkan serbuk kolagen sebelum dibungkus dan dikategorikan mengikut produk yang ingin dihasilkan.
Sumber
Sunday, 27 January 2013
Produk Baru.. Dadih Kolagen!
Salam. Bertemu lagi... Apa khabar semua? RC harapkan agar semuanya sihat2 belaka.
Entry kali ni untuk memperkenalkan Produk terbaru dari Rawcollagen..
Entry kali ni untuk memperkenalkan Produk terbaru dari Rawcollagen..
Dadih Kolagen...~!
Tengah sejukkan dadih sebelum simpan masukkan fridge, Perasa Jagung, Coklat dan Strawberi |
Fridge time... |
siap untuk di makan... urmmm.... dapnyer.. :D |
Nak resipi tak?? boleh.... takde halnye..... nanti saya akan uploadkan .... TUNGGUUuuuu...!
Formula kekalkan kolagen
FAMILI
2013/01/07 - 07:15:30 AM
Produk antipenuaan InnerShine |
Bagaimanapun, penuaan merosakkan kolagen dan seterusnya memberikan kesan pada kulit. Semakin usia meningkat akan mengurangkan kandungan kolagen kerana keupayaan kulit untuk menghasilkan kolagen baru semakin berkurangan. Proses pengurangan kolagen dikatakan bermula seawal usia 25 tahun.
Faktor alam sekitar seperti sinaran ultra ungu (UV), gaya hidup seperti tekanan kerja dan tabiat merokok serta penggunaan kosmetik tinggi kandungan kimia mempercepatkan lagi kehilangan kolagen.
Jelas garis penuaan
Pengurangan kolagen oleh sel fibroblast akan berlaku seterusnya menyebabkan kulit menampakkan garis penuaan, berjeragat, kusam dan kurang bermaya.
Pengambilan makanan dan minuman kesihatan selain suntikan dan krim mengandungi kolagen dipercayai dapat melambatkan proses penuaan.
Justeru, InnerShine, memperkenalkan anti penuaan RubyCollagen Essence yang dilancarkan, di ibu negara baru-baru ini.
Penemuan minuman kolagen baru dengan formula hak cipta RubySignature™ dikatakan, membantu melambatkan proses penuaan. Minuman tambahan anti-penuaan ini mengandungi formula unik dengan melancarkan tiga tindakan penting iaitu - mengekalkan, melindungi dan menyokong kesihatan kulit supaya kelihatan muda selalu.
Berbeza dengan minuman kolagen lain, formulanya mengandungi adunan mikro-kolagen berkualiti yang mudah untuk diserap daripada ikan, dan astaxanthin, ekstrak mikro-alga khas dari Sweden.
Pulih keanjalan kulit
Saintis Kanan Cerebos Pacific Limited Dr. Lua Bee Leng, berkata innerShine RubyCollagen Essence membekalkan kolagen kepada kulit untuk memulihkan ketegangan dan keanjalannya dengan lebih efektif.
Katanya, kehadiran astaxanthin berfungsi sebagai pelindung semula jadi dapat melindungi kulit daripada UV yang boleh merosakkan kolagen. Astaxanthin juga menyokong peredaran mikro untuk menyalurkan nutrien kepada sel kulit dengan berkesan, mencegah kemerosotan kolagen, protein matriks lain, memberi fleksibiliti dan kekuatan kulit.
“100 peratus diperbuat daripada bahan semula jadi dan disahkan halal tanpa pengawet, pewarna atau gula. Diadun dengan jus delima asli, minuman lazat dan berkhasiat,” katanya.
Pada majlis pelancaran produk berkenaan, pelakon dan model terkemuka, Carmen Soo, diumumkan sebagai wajah baru untuk kempen 360 darjah pemasaran termasuk iklan televisyen dan cetak.
Harga produk RM142.90 untuk 14 botol x 50ml.
INFO: Tanda penuaan pada kulit
1. Muncul bintik hitam:
Berlaku pada kulit yang mengalami penuaan pra matang, terdedah kepada matahari. Muncul di bahagian lengan, punggung, dahi, tangan dan bahu, selain bintik hitam dan pigmen.
2. Tekstur kulit kasar:
Kerap terdedah kepada matahari, kolagen dan elastin kulit akan rosak, kering dan kasar.
3. Pori-pori membesar:
Seiring pertambahan usia, pori-pori tumbuh lebih besar kerana timbunan sel kulit mati di sekitarnya. Ia dapat dikurangkan dengan melakukan pengelupasan kulit secara konsisten.
4. Kulit berkedut dan kendur:
Paparan terhadap radikal bebas boleh menyebabkan kerosakan DNA kulit dalam membran sel. Akibatnya, kolagen kulit dan elastin merosot dari semasa ke semasa sehingga kulit mula merosot dan kehilangan elastisiti.
Panduan: Cara melambatkan proses penuaan:
Kurangkan pendedahan secara langsung terhadap sinar matahari.
* Guna payung atau topi boleh digunakan.
Hindarkan persekitaran yang tercemar.
* Udara kotor, asap kenderaan, debu dan sebagainya. Jika kulit kering, banyak minum air putih dan sapu pelembap kulit.
Sentiasa berfikiran positif.
* Jangan mengerutkan dahi, marah atau bersikap emosional, tidur mencukupi dan sebaiknya tidak gunakan bantal.
Amalkan gaya hidup sihat.
* Ambil makanan seimbang, senaman, bersenam, tidur yang cukup. Banyak makan sayur-sayuran dan buah-buahan kerana kaya dengan antioksidan.
Sumber
Saturday, 26 January 2013
UKM dipilih sebagai Pusat Penyelidikan Hiliran Rumpai Laut
SELASA, 14 SEPTEMBER 2010 00:00
Oleh Kuah Guan Oo
BANGI, 14 September 2010 – Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) telah dipilih menjadi pusat penyelidikan hiliran untuk rumpai laut di negara ini dengan sasaran mendapatkan 10 produk makanan dan 10 lagi bukan makanan daripada tanaman marin itu.
Jabatan Perikanan, Kementerian Pertanian dan Asas Tani telah bersetuju memberi gran RM8.1 juta untuk membiayai penyelidikan selama dua tahun itu. UKM telah menerima dana awal RM1juta bagi projek itu pada 27 Ogos lalu.
Dr Nazaruddin Ramli, 44, seorang pensyarah kanan di Pusat Sains Kimia dan Teknologi Makanan UKM, perancang bagi projek itu berkata ia bermula apabila beliau menganjurkan satu bengkel mengenai rumpai laut untuk saintis dan pakar marin dan yang berkaitan serta pegawai perikanan dan pertanian di Putrajaya Januari lalu.
Mereka terdiri dari para pakar, saintis, penyelidik dan pegawai bersangkutan dari UKM, Universiti Putra Malaysia (UPM), Universiti Malaysia Sabah (UMS), Universiti Sains Malaysia (USM), Mardi, Jabatan Perikanan, Institiut Penyelidikan Perikanan (di Batu Maung, Pulau Pinang) dan Unit Perancangan Ekonomi.
Hasil daripada persidangan itu, beliau diminta merangka satu kertas konsep dan cadangan untuk menjalankan penyelidikan hiliran mengenai penggunaan komersial rumpai laut yang didapati di perairan Malaysia.
Cadangan beliau itu diluluskan dan hasilnya, Pusat Penyelidikan Industri Hiliran Rumpai Laut (SDRC) telah ditubuhkan bersama Jabatan Perikatan di UKM.
Dr Nazaruddin, yang memperolehi ijazah Ph.Dnya mengenai enzim dan teknologi proses-bio di UPM pada 2008, adalah Penyelaras bagi SDRC.
Beliau memberitahu mereka telah mengenalpasti 11 jenis rumpai laut didapati di perairan Malaysia dan saintis serta penyelidik dari UKM, UMS, UM, UPM dan pakar-pakar lain yang terlibat akan cuba mendapatkan 10 produk makanan dan 10 lagi produk bukan makanan berdasarkan bidang pengkhususan dan kepakaran mereka masing-masing.
Bagi bahan makann, saintis dan penyelidik terlibat akan mendapatkan ramuan digunakan untuk membuat antara lain, produk daging, mi, manisan di samping bahan antioksidan.
Bagi produk bukan makanan, mereka akan mengkaji kemungkinan membuat plastik-bio, sensor-bio, baja-bio dan seumpamnya.
Oleh Kuah Guan Oo
BANGI, 14 September 2010 – Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) telah dipilih menjadi pusat penyelidikan hiliran untuk rumpai laut di negara ini dengan sasaran mendapatkan 10 produk makanan dan 10 lagi bukan makanan daripada tanaman marin itu.
Jabatan Perikanan, Kementerian Pertanian dan Asas Tani telah bersetuju memberi gran RM8.1 juta untuk membiayai penyelidikan selama dua tahun itu. UKM telah menerima dana awal RM1juta bagi projek itu pada 27 Ogos lalu.
Dr Nazaruddin Ramli, 44, seorang pensyarah kanan di Pusat Sains Kimia dan Teknologi Makanan UKM, perancang bagi projek itu berkata ia bermula apabila beliau menganjurkan satu bengkel mengenai rumpai laut untuk saintis dan pakar marin dan yang berkaitan serta pegawai perikanan dan pertanian di Putrajaya Januari lalu.
Mereka terdiri dari para pakar, saintis, penyelidik dan pegawai bersangkutan dari UKM, Universiti Putra Malaysia (UPM), Universiti Malaysia Sabah (UMS), Universiti Sains Malaysia (USM), Mardi, Jabatan Perikanan, Institiut Penyelidikan Perikanan (di Batu Maung, Pulau Pinang) dan Unit Perancangan Ekonomi.
Hasil daripada persidangan itu, beliau diminta merangka satu kertas konsep dan cadangan untuk menjalankan penyelidikan hiliran mengenai penggunaan komersial rumpai laut yang didapati di perairan Malaysia.
Cadangan beliau itu diluluskan dan hasilnya, Pusat Penyelidikan Industri Hiliran Rumpai Laut (SDRC) telah ditubuhkan bersama Jabatan Perikatan di UKM.
Dr Nazaruddin, yang memperolehi ijazah Ph.Dnya mengenai enzim dan teknologi proses-bio di UPM pada 2008, adalah Penyelaras bagi SDRC.
Beliau memberitahu mereka telah mengenalpasti 11 jenis rumpai laut didapati di perairan Malaysia dan saintis serta penyelidik dari UKM, UMS, UM, UPM dan pakar-pakar lain yang terlibat akan cuba mendapatkan 10 produk makanan dan 10 lagi produk bukan makanan berdasarkan bidang pengkhususan dan kepakaran mereka masing-masing.
Bagi bahan makann, saintis dan penyelidik terlibat akan mendapatkan ramuan digunakan untuk membuat antara lain, produk daging, mi, manisan di samping bahan antioksidan.
Bagi produk bukan makanan, mereka akan mengkaji kemungkinan membuat plastik-bio, sensor-bio, baja-bio dan seumpamnya.
Dr Nazaruddin Ramli boleh dihubungi melalui: naza@ukm.my
Tel: 603 8921 3817
Tel: 603 8921 3817
Kaji rumpai laut
2010/09/08 - 08:30:01 AM Oleh Sazarina Shahrim
NOH (dua dari kanan) menyaksikan majlis perjanjian persefahaman empat intitusi pengajian tinggi dan Jabatan Perikanan, baru-baru ini.
Kerajaan tubuh institut penyelidikan bangunkan industri
PENUBUHAN Institut Penyelidikan Rumpai Laut Negara tahun depan dijangka memberi peluang institusi pengajian tinggi (IPT) meningkatkan penyelidikan dan pembangunan (R&D) masing-masing dalam usaha mengukuhkan industri berkaitan dalam usaha memaksimumkan pengeluarannya.
Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Noh Omar, berkata penubuhan itu dijangka menggalakkan penyelidikan yang sekali gus meningkatkan pembangunan teknologi sepanjang rantaian nilai pengeluaran produk berkenaan.
Industri rumpai laut negara kata beliau, memerlukan usaha sama pintar antara universiti dan industri supaya ia dapat dijana secara lestari.
Setakat ini, beliau berkata, industri itu hanya bertumpu di Sabah dan pengeluarannya dilaksanakan secara tradisional sedangkan potensinya sangat besar.
“Justeru, penubuhan institut ini menguatkan pembangunan teknologi rumpai laut sekali gus memperluaskan kawasan industri ini di seluruh negara,” katanya selepas Majlis Menandatangani Memorandum Persefahaman Kerjasama Penyelidikan dan Pembangunan Rumpai Laut antara Jabatan Perikanan dan empat IPT.
IPT berkenaan ialah Universiti Kebangsaan Malaysia, Universiti Malaya (UM), Universiti Sains Malaysia (USM) dan Universiti Malaysia Sabah (UMS).
Hadir sama, Naib Canselor USM, Prof Tan Sri Dzulkifli Abd Razak, Timbalan Naib Canselor (TNC) UMS, Prof Dr Rosnah Ismail dan TNC, UM, Prof Datuk Dr Moh Jamil Maah.
Noh berkata, pihaknya akan menggembleng kepakaran institut penyelidikan kementerian dan bekerjasama dengan IPTA melalui program kerjasama R&D serta pertukaran kepakaran dalam pelbagai bidang kajian berkaitan.
Katanya, kementerian juga sudah mengenalpasti kawasan perairan pantai yang sesuai dijadikan Zon Industri Akuakultur Rumpai Laut bagi memastikan potensi sumber yang ada dimajukan dengan projek pengkulturan secara terancang dengan sokongan infrastruktur kerajaan.
Beliau berkata, antara kawasan yang dikenal pasti termasuk di Sarawak dan Semenanjung dalam usaha meningkatkan pengeluarannya yang mempunyai permintaan tinggi.
“Kita mempunyai 20,000 hektar kawasan perairan di Sabah untuk industri akuakultur rumpai laut dan kini kita sudah mengenal pasti beberapa kawasan seperti Miri, Sarawak, Langkawi, Pulau Pangkor dan Johor.
“Industri ini akan diperluaskan di seluruh negara dan institut itu kelak akan membolehkan kita menghasilkan rumpai laut berkualiti,” katanya.
Sumber
NOH (dua dari kanan) menyaksikan majlis perjanjian persefahaman empat intitusi pengajian tinggi dan Jabatan Perikanan, baru-baru ini.
Kerajaan tubuh institut penyelidikan bangunkan industri
PENUBUHAN Institut Penyelidikan Rumpai Laut Negara tahun depan dijangka memberi peluang institusi pengajian tinggi (IPT) meningkatkan penyelidikan dan pembangunan (R&D) masing-masing dalam usaha mengukuhkan industri berkaitan dalam usaha memaksimumkan pengeluarannya.
Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Noh Omar, berkata penubuhan itu dijangka menggalakkan penyelidikan yang sekali gus meningkatkan pembangunan teknologi sepanjang rantaian nilai pengeluaran produk berkenaan.
Industri rumpai laut negara kata beliau, memerlukan usaha sama pintar antara universiti dan industri supaya ia dapat dijana secara lestari.
Setakat ini, beliau berkata, industri itu hanya bertumpu di Sabah dan pengeluarannya dilaksanakan secara tradisional sedangkan potensinya sangat besar.
“Justeru, penubuhan institut ini menguatkan pembangunan teknologi rumpai laut sekali gus memperluaskan kawasan industri ini di seluruh negara,” katanya selepas Majlis Menandatangani Memorandum Persefahaman Kerjasama Penyelidikan dan Pembangunan Rumpai Laut antara Jabatan Perikanan dan empat IPT.
IPT berkenaan ialah Universiti Kebangsaan Malaysia, Universiti Malaya (UM), Universiti Sains Malaysia (USM) dan Universiti Malaysia Sabah (UMS).
Hadir sama, Naib Canselor USM, Prof Tan Sri Dzulkifli Abd Razak, Timbalan Naib Canselor (TNC) UMS, Prof Dr Rosnah Ismail dan TNC, UM, Prof Datuk Dr Moh Jamil Maah.
Noh berkata, pihaknya akan menggembleng kepakaran institut penyelidikan kementerian dan bekerjasama dengan IPTA melalui program kerjasama R&D serta pertukaran kepakaran dalam pelbagai bidang kajian berkaitan.
Katanya, kementerian juga sudah mengenalpasti kawasan perairan pantai yang sesuai dijadikan Zon Industri Akuakultur Rumpai Laut bagi memastikan potensi sumber yang ada dimajukan dengan projek pengkulturan secara terancang dengan sokongan infrastruktur kerajaan.
Beliau berkata, antara kawasan yang dikenal pasti termasuk di Sarawak dan Semenanjung dalam usaha meningkatkan pengeluarannya yang mempunyai permintaan tinggi.
“Kita mempunyai 20,000 hektar kawasan perairan di Sabah untuk industri akuakultur rumpai laut dan kini kita sudah mengenal pasti beberapa kawasan seperti Miri, Sarawak, Langkawi, Pulau Pangkor dan Johor.
“Industri ini akan diperluaskan di seluruh negara dan institut itu kelak akan membolehkan kita menghasilkan rumpai laut berkualiti,” katanya.
Sumber
Friday, 25 January 2013
What is Collagen?
Collagen is a type of protein. Fibrous in nature, it connects and supports other bodily tissues, such as skin, bone, tendons, muscles, and cartilage. It also supports the internal organs and is even present in teeth. There are more than 25 types of collagens that naturally occur in the body.
Collagen is one of the most plentiful proteins present in the bodies of mammals, including humans. In fact, it makes up about 25 percent of the total amount of proteins in the body. Some people refer to collagen as the glue that holds the body together. Without it, the body would, quite literally, fall apart.
Possessing great tensile strength, collagen functions in a manner that is very different from many other types of proteins. For example, it can be found both inside and outside of cells. Collagen fibers are important in contributing to the external structure of cells. However, they are present on the inside of some cells as well.
Collagen works hand-in-hand with elastin in supporting the body’s tissues. Basically, it gives body tissues form and provides firmness and strength; elastin gives the same body tissues much need flexibility. This combination of collagen and elastin is very important in many parts of the body, including, but not limited to, the lungs, bones, and tendons. Even the blood vessels rely on both collagen and elastin.
Source
Thursday, 24 January 2013
Minuman Rumpai Laut utk kesihatan
KESIHATAN ~ Utusan Online
ARKIB : 24/01/2012
Minuman rumpai laut untuk kesihatan
Oleh MERAN ABU BAKAR
Gambar SHAHARUDDIN ABDULLAH
Gambar SHAHARUDDIN ABDULLAH
APABILA menyebut rumpai laut mungkin ada yang membayangkan tumbuhan itu sama seperti rumput atau lumut. Malah ramai yang ragu-ragu dan takut untuk memakan atau meminum minuman yang mengandungi bahan tersebut.
Bagaimanapun jika anda pernah meminum minuman yang dicampur dengan rumpai laut ia sebenarnya sedap tanpa ada rasa yang pelik.
Malah minuman yang dicampur dengan rumpai laut ini sebenarnya mempunyai khasiat yang tinggi untuk kesihatan.
Menyedari khasiat rumpai laut, Kamlyzan Karim Abdullah bersama isterinya, Norhaizan Shood tertarik untuk memproses dan mengedar minuman berasaskan rumpai laut melalui Izan's Trading.
''Kami mendapatkan rumpai laut dari Semporna, Sabah. Euchima cottoni (Kappaphycus Alvarezi) merupakan salah satu daripada spesies rumpai laut yang ditanam di kawasan tersebut. Kami hanya menggunakan spesies ini yang berkualiti tinggi.
''Euchima cottoni mengandungi banyak vitamin dan mineral seperti serat tinggi, kalsium, magnesium, potasium, Vitamin B6, B12, C, A, iodin, omega 3 dan anti oksidan.
''Ini adalah rumpai laut organik yang ditanam secara pancang tanpa baja dan racun. Ia berwarna emas dan bergred AAA. Ia akan direndam dahulu sehingga hancur sebelum diproses untuk dijadikan minuman,'' katanya.
Oleh kerana rumpai laut mengandungi serat yang tinggi, ia memudahkan penghadaman dan dapat membantu mengatasi masalah sembelit.
Selain minuman, Izan's Trading turut mengeluarkan jem kurma, lobak merah dan buah naga merah yang turut dicampur dengan rumpai laut.
''Jem kurma kami diperbuat daripada kurma yang umum mengetahui mengandungi serat yang tinggi dan gula daripada buah-buahan yang tiada kolesterol dan lemak.
''Pada masa ini, minuman, kordial dan jem ini dijual di koperasi-koperasi seluruh Negeri Sembilan dan di sekolah-sekolah di Shah Alam. Kami turut mendapat permintaan daripada Johor, Kedah, Sabah, Sarawak, Singapura dan Brunei,'' tambah Kamlyzan.
Usaha Izan's Trading memperkenalkan minuman yang berasaskan rumpai laut ini diiktiraf oleh Jabatan Perikanan yang menjadikan syarikat itu sebagai anak angkat.
Sumber
Kolagen siapmakan sudah ada!!
BERITA GEMBIRA!!
Perkhidmatan Kolagen siapmakan sudah bermula!
Dapatkan 1 untuk ANDA hari ini!
**Sila rujuk pada pages diatas ye..
Thanks... :D
Monday, 14 January 2013
Perkhidmatan baru.. kolagen siap dimakan!
Salam... selamat pagi semua....harap anda semua tidak diserang demam monday blues :)
Terdapat permintaan dari customer untuk menyediakan perkhidmatan 'siap dimakan". almaklumlah, sekarang ni zaman pantas, semua mengejar masa..so untuk mereka2 yang dalam kategori ni, saya akan menyediakan beberapa pilihan, original or with flavour, tawar ataupun berperisa...
Harga akan diberitahu selepas mengira ongkos penyediaannya ya.. :)
Sabar menunggu update selanjutnya.. !
Terdapat permintaan dari customer untuk menyediakan perkhidmatan 'siap dimakan". almaklumlah, sekarang ni zaman pantas, semua mengejar masa..so untuk mereka2 yang dalam kategori ni, saya akan menyediakan beberapa pilihan, original or with flavour, tawar ataupun berperisa...
Harga akan diberitahu selepas mengira ongkos penyediaannya ya.. :)
Sabar menunggu update selanjutnya.. !
Sunday, 13 January 2013
Tutorial Penyediaan Pati Kolagen posted!
Tutorial penyediaan sudah diselitkan diatas, bole refer pada page atas tu ye,
Saya dah mencuba memberikan penerangan dengan bahasa yang mudah difahami,
kalau ada yang kurang faham, silalah bertanya.. No problem punyo!
Thursday, 10 January 2013
Tunggu....
Dalam masa terdekat, saya akan memberikan tutorial penyediaan rumpai laut beserta gambarnya sekali.. tunggu ya! :)
TAHUKAH ANDA?
~ 72% DARI KULIT KITA TERDIRI DARIPADA KOLAGEN!
~ KORNEA JUGA ADALAH KOLAGEN!
~ KOLAGEN MELINDUNGI ORGAN, HATI, PERUT, JANTUNG, SALURAN DARAH, SEL OTAK, PARU-PARU DAN LAIN-LAIN.
~ 80% DARI TULANG IALAH KOLAGEN!
Sumber
Kesan Kehilangan Kolagen
Sedikit info untuk mengetahui keadaan dimana badan kita mengalami kehilangan / kekurangan kolagen :
~ Rambut kering, rosak, bercabang di hujung,
~ Kuku mudah pecah / nipis
~ Kulit semakin hilang keanjalan, kedut mudah kelihatan disekitar mata, leher, dagu menggeleber, payudara dan punggung juga kelihatan jatuh (kendur) dan kelihatan lebih tua dari usia sebenar.
~ Tubuh kehilangan kalsium menyebabkan sakit sendi-sendi juga tulang belakang.
~ Kulit kelihatan tidak sihat, kering, kusam dan kulit dibahagian muka kelihatan pori2 terbuka, jeragat dan tompok2 hitam kelihatan, kulit mengalami warna tidak sekata.
~ Kelihatan garisan hitam dibawah mata, pemandangan juga menjadi kabur.
~ Rambut kering, rosak, bercabang di hujung,
~ Kuku mudah pecah / nipis
~ Kulit semakin hilang keanjalan, kedut mudah kelihatan disekitar mata, leher, dagu menggeleber, payudara dan punggung juga kelihatan jatuh (kendur) dan kelihatan lebih tua dari usia sebenar.
~ Tubuh kehilangan kalsium menyebabkan sakit sendi-sendi juga tulang belakang.
~ Kulit kelihatan tidak sihat, kering, kusam dan kulit dibahagian muka kelihatan pori2 terbuka, jeragat dan tompok2 hitam kelihatan, kulit mengalami warna tidak sekata.
~ Kelihatan garisan hitam dibawah mata, pemandangan juga menjadi kabur.
Apa itu Kolagen?
Posted on January 10, 2010 by sitik
Kolagen adalah protein utama pada tisu penghubung dalam mamalia dan merupakan salah satu protein yang panjang di samping struktur fibrous protein yang berbeza daripada protein globul (enzim). Terdapat lebih daripada 25 jenis kolagen wujud dalam badan secara semulajadi.
Kolagen memainkan peranannya dalam kesihatan penjagaan kulit, otot, tulang, rawan, urat, rambut, kuku dan gigi. Rantaian kolagen yang kuat yang juga dikenali sebagai fiber kolagen merupakan komponen utama pada matrik ekstraselular yang mengukuhkan tisu serta struktur sel. Kolagen merupakan komponen utama dan fascia, cartilage, ligamen, tendon tulang serta kulit. Dengan adanya lapisan keratin yang lembut, ia membantu dalam menguatkan struktur lapisan kulit di samping elastisiti kulit. Selain itu, kolagen juga membantu dalam menguatkan saluran darah serta memainkan peranannya dalam membentuk tisu tubuh.
Secara semulajadi, ia memerangkap kelembapan dan untuk keanjalan kulit.
Seringkali kolagen dikaitkan dengan kesihatan kulit manusia. Ia bersama-sama keratin menjadikan kulit kuat dan anjal. Kolagen menjadi kurang dengan bertambahnya usia. Kulit menjadi berkedut. Oleh itu, tidak hairanlah sekiranya ramai yang mencari-cari sumber dalam usaha menangani kesan ketara penuaan pada kulit. Selain itu, kolagen diperlukan dalam hal perubatan, turut dijual sebagai suplemen bagi melancarkan pergerakan sendi. Kadang-kadang digunakan dalam merawat dan mengubat kes-kes melecur yang serius. Bagi merawat kes melecur, ia digunakan bagi mencipta ganti kulit palsu.
Salah satu fungsi kolagen adalah merawat luka pada kulit. Ia merangsang platelet darah agar cepat membeku dan membentuk selapisan bagi melindungi luka.
Tahukah anda dari mana sumber kolagen dalam suplemen yang ada di pasaran??
1) Daripada bovine (lembu) – diternak secara tertutup contohnya di Australia dan New Zealand
2) Daripada babi (porcine origin)
3) Daripada haiwan laut – contohnya ikan dan gamat
4) Daripada tumbuhan – contohnya kacang soya
5) Daripada Yak – produk dari China
6) Daripada manusia – plasenta, janin yang digugurkan dan ada cerita dari banduan yang ditembak mati!
2) Daripada babi (porcine origin)
3) Daripada haiwan laut – contohnya ikan dan gamat
4) Daripada tumbuhan – contohnya kacang soya
5) Daripada Yak – produk dari China
6) Daripada manusia – plasenta, janin yang digugurkan dan ada cerita dari banduan yang ditembak mati!
Oleh itu, pastikan kolagen yang anda makan/gunakan itu dari sumber yang halal. Kalau tidak pasti, sila tanya ahli farmasi yang bertugas, tentu mereka bersedia membantu (kalau mereka ikhlas).
Hati-hati! Terdapat produk kolagen yang tidak dapat dipastikan sumbernya dengan jelas dan produk ini adalah diragui. Walau bagaimanapun, jika produk kolagen tersebut jelas berasal daripada `Seafood’ atau gamat atau tumbuhan, memang tidak diragukan halalnya. Kalau sumber selain daripada itu perlulah diselidiki sebelum dibeli/dimakan/digunakan kerana sumber kolagen yang paling mudah diperolehi adalah daripada kulit babi atau gamat.
Apa itu kolagen?
(Dipetik daripada akhbar harian metro)
kolagen adalah sejenis protein yang penting untuk memelihara keremajaan dan keanjalan kulit. Kira-kira 25 hingga 35 peratus daripada jumlah keseluruhan protein di dalam badan terdiri daripada kolagen dan 80 peratus struktur kulit terbentuk darinya.
“Bahan ini berfungsi untuk mempertingkatkan penghasilan sel baru, membantu memelihara keremajaan kulit, melembutkan dan membuat kulit lebih bercahaya serta efektif menghilangkan kedutan dan mencegah proses penuaan
Namun, apabila usia semakin meningkat, bermula seawal 25 tahun proses
pengurangan kolagen oleh sel fibroblast akan berlaku seterusnya menyebabkan kulit menampakkan garis penuaan, berjeragat, kusam dan kurang bermaya.