Thursday, 21 February 2013

Kerabu Kolagen



Hari ini Nurul nak share resipi Kerabu Kolagen... mabless!

Bahan-bahan
200gm Rumpai Laut yang sudah direndam semalaman(Gred AA atau AAA) - dipotong sepanjang 1cm
3 biji Tomato- dipotong dadu dan sebiji dipotong memanjang
5 biji cilipadi hijau(lebih kalau sukakan pedas) - dihiris halus
1 biji cili merah besar - dihiris bulat2
1 biji bawang merah besar - dihiris halus
2 batang serai - dihiris halus
2 biji Lemon


Cara-cara
1. Semua bahan-bahan diatas digaul
2. Perahkan lemon
3. Perasakan dengan garam dan gula.
4. Jangan letak Ajinomoto sebab rumpai laut bercampur ajinomoto boleh menimbulkan rasa muak/loya.
5. Kacau-kacau sehingga sebati.
6. Simpan dalam peti sejuk dan sediakan untuk dimakan~!


Selamat Mencuba~!

6 comments:

  1. waaah.. rasa rumpai laut tu mcm agar2 keras tu ek

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak mcm agar2 keras Hana, rasa macam kenyal2 .. Lebihkurang cam sotong kembang gitu :)

      Delete
  2. enaknyaaaaaaa....
    saya baru tau sist, kalo rumpai laut bisa jadi makanan selezat itu ^_^
    ...
    pengen icip=icip :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg enak sangat.. jadikan macam salad gitu, bole dipelbagaikan,
      Cuba la :)

      Delete
  3. Saya jadi ingin makan tu masakan.. (o.O)

    Di tempat saya tak banyak jual rumput laut.. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaaa kesiannye... :( Insya'allah, nanti2 ade rezeki bole rasa ea^^

      Ia tak payah dimasak.. tapi sejenis salad, dimakan mentah dengan perahan lemon.

      Delete

Terimakasih meninggalkan jejak disini^^