Assalamu'alaikum...
Inilah rupe siput dalam cengkerang tu |
Ada juga yang kata boleh dimasak rendang, tak tau la ea, belum dicuba, masak tumis pun ade juga Nurul jumpa masa surf cari info.. buatmasa ni, Nurul prefer rebus dan cicah je. Siput ni rendah lemak tinggi protein..
Sebelum nak makan/masak pastikan siput ni dah disimpan dulu dalam 2 hari gitu, nak bagi siput ni 'berak'.. adehhh... peranjat juga Nurul bila mak cakap camtu.. rupanya, kalau dapat siput ni terus masak/makan, badannya masih berpasir tak bole dimakan.. ooo.. gitu citernye... tapi nak simpan kena la rendam dengan air laut ye.. kalau air biasa, matilah siput ni.. hehee..
Akak yang selalu Nurul beli kat perkampungan nelayan Pendas Laut, Gelang Patah, dah siap-siap simpan 3 hari, memahamilah akak tu, manalah nak dapat air lautkan..huhu..sebelum ni pernah juga beli dan terus masak, memang berpasir, tak dapat nak makan..
RM8/kg.. lebihkurang dalam 20 ketul gitu (ketul? biji? ekor? haha... ) |
Sekarang ni tengah musim la agaknye siput ni, minggu sebelumnya pegi takde pun, Nurul beli murah juga RM8/kg.. tapi harus ingat ye, cengkerangnya itu berat dan tidak bole dimakan... hahahaa.. agak2 adalah dalam 20 ketul gitu.. Nurul beli 4kg.. puaslah juga mengerjakan..hihii.. baru ni Nurul pegi, sempat juga amik pic sekitar kawasan perkampungan Nelayan tu.. nanti Nurul share pic tu ea..
Terimakasih..sudi membaca :))