Tuesday, 22 October 2013

Kanser menyerang tidak kenal siapa...


Lama juga tak menyentuh blog ni, sejak awal pagi 5th Oct terbang ke Sarawak menemani adik ngan babynye.. balik kesini awal pagi Raya Haji(15thOct).. masuk keje je, melambak la juga task yang menanti sentuhan kasihsayang... haha... selalu ade mase pendek-pendek je so blogwalking je la jawabnye.. buat hilang2 stress :)

Nurul nak share satu bende yang penting untuk kite specially kaum wanita, salah satu symptom yang mungkin menunjukkan adanye kanser, dan kita bole lah take precaution. Rasa simpati yang tidak terhingga bila memikirkan adik, yang suddenly mendapat tahu yang dia menghidapi kanser rahim namun syukur alhamdulillah dapat dikesan pada early stage.

Kisahnya begini, Adik melahirkan baby awal tahun ini, 20th Jan 2013, and bleeding berterusan sampai sekarang. Mula-mula adik ingatkan darah nifas but nonstop sehingga April, Adik gi hospital dan pihak hospital mengatakan yang dinding rahimnya masih tebal sebab itu bleeding berterusan beserta ketulan2 darah. Ia berterusan lagi sehingga July, pihak hospital memutuskan untuk mengambil sedikit sample selepas adik kembali bleeding dengan lebih teruk selepas ubat yang dibekalkan habis.

Syukur alhamdulillah, semasa pengambilan sample tu, pihak hospital accidentally terambil sedikit dinding rahim, dan dari situlah kanser itu dapat dikesan.

Chemo pertama dijalankan pada 23rd Sept 2013, keluar wad pada hari Rabu, dari Khamis sehingga Ahad terpaksa berulang-alik ke hospital untuk injection pagi dan petang(jarak masa 12hrs) rehat seminggu selepas tu kene buat lagi chemo (dos bergantung pada pemeriksaan darah yang dijalankan). Dah buat chemo 2 circles but belum ade kesan2 penurunan sel kanser.. malah semakin naik, last reading 200K over.

Kesan Chemo, mual yang teramat sangat, bile tak makan gastrik pula menyerang dan juga rambut gugur, badan lemah, fizikal and mental kene kuat. Sokongan keluarga sangat diperlukan.


Dikalangan kawan-kawan Nurul, memang ramai yang ambil lewa dan berat-hati untuk menjalani yearly breast exam, pap smear also mammogram.  Antara alasan yang sering Nurul dengar ialah malu, takut dengan result, takde masa, saya jaga kesihatan, saya mengamalkan pemakan yang begini-begitu dan macam-macam alasan lagi...

Untuk pengetahuan, adik Nurul ni seorang yang very conscious tentang kesihatan tapi takdir Allah tidak dapat kita jangka, memang ramai yang bertuah diluarsana, sihat dan jauh dari sakit tapi itu untuk hari ini... esok lusa kita tak tahu kan? bila kita membaca atau mendengar tentang kanser, seolah-olah jauhhhh dari kita tapi bila terjadi pada seseorang yang dekat apalagi pada orang yang kita sayang, barulah kita merasa yang rupa-rupanya ia sangat dekat sekali dengan kita...begitulah yang Nurul rasa.

So,  ramai-ramai la kita gi buat pemeriksaan lepas ni ye...



**Update 23/10/2013 : Esok adik akan menjalani operation, buang rahim, kerana sel kanser terlalu banyak dan nonstop bleeding.. Hospital mengambil langkah tersebut kerana adik semakin lemah kerana kekurangan darah... doakan adik Nurul ea (T_T)

***Update 12/03/2014 : Adik disahkan sudah bebas dari Kanser.. Subhanallah.. syukur sangat kepada Allah... Alhamdulillah

Pics credit : Google Images
Post a Comment