Monday, 1 June 2015

Resipi Kerepek Ketam (crabstick)


بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Assalamu'alaikum semua.. raya dah nak mari.. jom buat satu jenis kerepek yang awesome, mudah umpama ABC je..  sebagai salah satu juadah raya untuk tetamu :) Jom.. Check it out!

Resipi Kerepek Ketam (crabstick)

Bahan-bahan

1 Bungkus jejari ketam(Crab stick)
Serbuk Kari ikut rasa
Serbuk Lada putih (Jika suka)
Serbuk Cili (jika nak pedas)
Minyak untuk menggoreng
Daun kari (ikut suka banyak mana)


Cara-cara

1. Carik-carikkan jejari ketam

2. keringkan kat bawah matahari jika nak cepat garing ketika menggoreng. Tak keringkan pun bole, cuma     ambil masa lebih sedikit untuk menggaringkannya ketika menggoreng.

 3. Gaulkan jejari ketam yang sudah dicarik-carikkan dengan serbuk kari, lada putih, cili, ikut selera memasing.

4. Goreng jejari ketam dalam minyak sampai warna keemasan.

5. Toskan. Setelah sejuk, simpan dalam bekas kedap udara.


Huyeayyyy! kudapan yang sedap sudah siappp!!
Selamat mencuba :))


Post a Comment