Friday, 20 December 2013

Handphone oh handphone...

Nurul selalu melihat keadaan dimana satu keluarga keluar makan, duduk je kat meja makan, anak-anak sibuk keluarkan gadget, sikakak dengan tabletnya, siabang dengan smartphonenya.. ayah atau ibu lepas memesan makanan pun sama.. semua diammmmm membisu seribu bahasa..begitu tekun mengadap gadget memasing sambil tersenyum-simpul, hanyut dalam dunia sendiri, yang jadi mangsa anak-anak kecil tanpa perhatian yang sepatutnya atau Atuk nenek yang turut serta...terpinggir..toleh kiri..toleh kanan...apabila makanan sampai, keadaan itu diteruskan.. sambil makan sambil menghayati gadget.... 

Terfikir dalam hati, bila agaknya masa berkualiti sesama keluarga? setelah seharian bekerja, masa dimeja makan boleh digunakan sepenuhnya untuk berbual, beramah-mesra sesama ahli keluarga. Banyak kejadian yang tidak diingini terjadi berpunca dari kurangnya komunikasi antara keluarga.

Seorang kawan bercerita, semasa makan disebuah restoran, situasi yang agak sama berlaku, satu couple ni tunggu order sampai, yang wanita beriya-iya berbual manja dengan silelaki, sedangkan yang lelaki matanya lekat trusss kat handphone dan tak response langsung pada wanita tu....bengang tak bengang?? kawan Nurul cakap, kalau akulah yang kena camtu....kat situ juga aku jerit.. "Makanlah handphone ko tu..Aku nak balik!!" haha... dengar macam kelakar.. tapi tidak kalau kena kat batang hidung sendiri.. ehehee..

Kadangkan... simbol camni depan mata je pun tak perasan.. atau buat2 tak perasan kot? seringkali juga Nurul perasan, bila announcement semasa flight nak berlepas "...and please switch off your handphone bla..bla..." tapi masih ramai yang masa bodoh aja.. adoiiii... ngeri pun ade.. depa2 ni tak dengar ke yang bende tu bole menganggu system kapal terbang.. urmm... perasaan pentingkan diri sendiri sangat menebal pada sesetengah orang...Malang itu kan tidak berbau...

Handphone ni memang banyak memudahkan kita, yang jauh terasa dekat, yang dekat menjadi rapat.. dulu-dulu dengar suara saja tapi sekarang sudah nampak muka :) tapi disela-sela kebaikan tu, pasti terselit keburukannya juga so.. gunakanlah secara berpada-pada ya :D

Post a Comment