Friday, 17 April 2015

Warung Ceri, Johor Bahru, Johor


بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Tengahari tadi lunch kesini lagi.. salah satu tempat makan favorite Nurul, terletak belakang Pan pac Hotel Johor Bahru.. tempat makan ni memang humble tapi sangat puas hati, pemilik dan pekerjanya kelantanese.. Nurul tak pasti bila pula masa tutupnya, so far, tiapkali Nurul datang buka aje walaupun pukul 2 pagi..memang ramai orang datang sini.. sebab pilihan makanan yang banyak, murah dan sedappp..

Warung Ceri, Johor Bahru, Johor

Kuih-muihnya tak putus-putus, kalau datang pagi ke tengahari atau malam, mesti ada.. semua kuih dari pantai timur seperti lompat tikam, pulut panggang, pulut manis, pulut dengan kelapa + ikan masin tu, lepat ubi, wajik, dan macam-macam jenis lagi yang Nurul tak tau namanye..

Warung Ceri, Johor Bahru, Johor

Dapur masaknye ada dua.. bahagian tepi ni untuk goreng-goreng dan bakar-bakar je rasanye juga kawasan buat air.. bagi Nurul tempat makan ni masuk kategori warung kot, tapi warung yang besar, dah lama warung ni kat sini, puluhan tahun kot..pokok-pokok ceri menaungi warung ni sebab tu ia terkenal dengan nama Warung Cherry.

Warung Ceri, Johor Bahru, Johor

Ni kawasan tepi.. lagi tepi sebelah nun sana tu, pejabat Telekom atau Celcom gitu la.. kalau tiba masa makan tengahari, fuhhh... Banyak juga kereta double park, parking tepi-tepi jalan je.. sampai nun jauh disanaaaa.. sanggup tu, yang pelik, tak pula kena saman.. hehee.. mungkin polis tau kot, time lunch je macam ni.. kesiannnn :))

Warung Ceri, Johor Bahru, Johor

Ceh nengok.. fuhh.. banyak tu pilihan.. kalau dia nak panaskan lauk-lauk ni, tinggal angkat dan tenggek je atas dapur, dah panas, tenggek balik kat bekas telur tu.. simple dan cepat.. praktikal juga kan? heheee.. dan lagi, lauknye pun sentiasa banyakkkkk

Warung Ceri, Johor Bahru, Johor

Lunch tadi Nurul minta fevret Nurul.. Nasi Kerabu.. nasi kerabu kat sini memang sedap wa cakap lu! perghh... promosi plak.. hahaha.. takde dapat komisen pun hokayyy.. just share info pada sesiapa yang teringin nak makan makanan klate kat JB ni..confirm puas hati! Laksam kat sini pun sedap.. betul niii.. tak tipu.. yang membezakan dengan tempat lain rasanye ialah ada hirisan daun ulam raja kat Laksam .. ngam plak tu.. Nurul ni pun hantu ulam juga.. hehee

Warung Ceri, Johor Bahru, Johor

Sedih sikit tengahari tadi sebab Solok Lada habiss... Solok lada kat sini pun superb tau! fresh, besar-besar dan gemuk-gemuk.. tadi takde.. memang kiciwa rasa hati.. so Nurul amik la ikan bakar ni tapi dah dimasak campur macam urmm.. Nurul pun tak tau masak ape.. nak kata sambal bukan juga, nak kata kari pun bukan juga.. nak tanya kat peniaga tu, sogan la pulak chek.. terburai plak pekung didada, tak reti masak.. hahaha :p

Warung Ceri, Johor Bahru, Johor

Haa.. yang ini Nurul tau.. hihiii.. yang ni Pekasam tapi jangan tanya ikan ape.. Nurul no idea.. biasa Nurul beli kat luar, sekor2 ikan sepat atau ikan lampam.. kat sini besar-besar rasanya ikan pekasamnya sebab tu boleh dipotong-potong begini.. tapi sedap.. yang ni memang mengecorkan air lioq!


Sekianlah pengalaman makan tengahari Nurul pada hari ini, 17hb April 2015. hehee





Post a Comment