Tuesday, 3 February 2015

Jom amalkan minum air atau makan bunga Rose / bunga Mawar

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Asslamualaikum...

Hari ni Nurul nak kongsi salah satu amalan harian Nurul..  minum air rendaman bunga mawar kering.
rasanya, ramai yang dah tahu dan mungkin juga mengamalkan seperti Nurul tapi kita share pada yang belum mengetahui atau mencari info tentang ini..

Nurul sukaaa sangat dengan bunga mawar, menerima sekuntum atau berkuntum-kuntum bunga mawar adalah satu kebahagiaan, they look stunning and smell great! :D


Jom amalkan minum air atau makan bunga Rose / bunga Mawar
Ni la rupa bunga rose kering tetap kelihatan cantik dan gojes gitu kan? 

Bunga Rose kering mudah didapati dikedai ubat kaum cina, dulu-dulu murah je, satu paket dalam 200gm gitu baru RM5.00 tapi sekarang ni dah RM9.00 dah.. ni di kedai yang biasa Nurul beli la.. lain tempat mungkin lagi mahal mungkin juga murah.. 


Jangan tak tahu ramai yang mengamalkan memakan sekuntum bunga rose segar setiap pagi, kalau nak amalkan yang ini,  Nurul cadangkan tanam sendiri la ye sebab kalau yang jual kat luar tu..urmm.. faham2 je la.. mesti kene sembur dengan racun serangga atau disuntik bahan kimia untuk ketahanan bunganya.. bahaya tu! Bunga rose ni dah terkenal dengan kepentingannya dalam sihat dan cantik dari zaman Yunani purba dan Rom lagi, zaman Cleopatra.. dia ni memang taksub sikit dengan bunga rose ni.. tak caya? ce google..hehee


Jom amalkan minum air atau makan bunga Rose / bunga Mawar
Rendam dalam air panas, tutup bekas. biarkan bunga layu

Ini miss Google yang cakap ye :
  • Secawan air rose hangat dan aromanya menghilangkan rasa bimbang dan takut, bole juga dicampurkan kedalam teh.
  • Ia juga sebagai detox dan membantu mendapatkan kualiti tidur yang lebih baik
  • Juga boleh dicampurkan dalam adunan mask untuk menghilangkan masalah kulit muka
  • Ia kaya dengan vitamin C baik untuk badan, kulit dan rambut
  • Anti-oksidan yang menakjubkan
  • banyak lagi kebaikan-kebaikan bunga rose ni.. ade masa bole tanya miss google ye :))

Jom amalkan minum air atau makan bunga Rose / bunga Mawar
Inilah rupa bunga selepas direndam dua kali..
bole digunakan sampai warna nye tu hilang

Dari pengalaman Nurul sendiri, Nurul mengamalkan setiap pagi merendam bunga rose kering dengan air panas, satu mug dalam 200ml air letak 5~7 kuntum bunga rose, biarkan dalam 10minit dan meminumnye ketika masih agak panas, Nurul menggunakannya dua kali. Apa yang Nurul rasa dari amalam ni, dari segi luaran, kulit looks more radiance, rosy dan lembab.. dalaman pula, baik utk detox dan penghadaman.. 


Simple je amalan ni tapi banyak kebaikannya... in shaa Allah.. 

Post a Comment