Friday, 19 December 2014

Jom derma darah!

Assalamu'alaikum...

Bila sebut saja derma darah, segelintir kita tiba-tiba mengangkat bahu dan menggeleng-gelengkan kepala, masih ramai yang fobia melihat jarum besar.. adehhh.. come on !!.. jarum je kotttt :))


Jom derma darah!


Begitu banyak kebaikan yang boleh kita dapat dari menderma darah ni sebenarnya.. urmm.. ada juga mitos yang mengatakan, kita akan gemuk selepas menderma darah, bagi yang mengalami mungkin kebetulan kot.. takde pula Nurul jumpa dalam mencari info tentang derma darah ini, lagi kurangkan berat adalah... betul ni!


Kebaikan derma darah


Upis Nurul mengadakan Hari Derma Darah hari ni, dengan kerjasama Hospital Sultanah Aminah(HSA), ramai juga yang sedih sebab tidak layak untuk menderma, darah tinggi, darah rendah, tak cukup berat..huhu.. untuk menderma syarat asas mestilah berat 45kg keatas dan berumur 17tahun keatas.


Kebaikan derma darah


Dulu-dulu.. kita menderma darah 6 bulan sekali, pastuh 3 bulan sekali, sekarang ni 2 bulan sekali kita bole derma darah dah :)) banyak sangat kebaikan menderma darah ini untuk diri kita sendiri selain dari mendapat pahala dengan membantu mereka yang memerlukan.. In shaa Allah.... 


Kebaikan derma darah

Antara kebaikan bila kita menderma darah :

1. Melindungi jantung 
2. Mengurangkan risiko kanser
3. Meningkatkan pengeluaran sel darah merah baru dan segar
4. membakar kalori (kurus la niii...)
5. Membantu melawan hemochromitosis(sejenis gangguan genetik)
6. Warga emas akan merasa lebih bertenaga
7. Mendapat ujian asas darah
8. Meningkatkan tahap kesihatan

(Sumber rujukan kat sini)

Kebaikan derma darah

Dengan bangganya.. hahahaa.. sudah membuat satu kebaikan hari ini.. in shaa Allah.. lupa membawa buku merah.. yang sebenarnya, malas nak cari pagi tadi kat umah.. hahaha.. oya.. tau tak kalau kita sudah menderma dua kali, kita layak mendapat suntikan Hepatitis B percuma :))


Kebaikan derma darah


Nurul Mendaftar sebagai penderma organ juga so dapat la tuala kecik ni, menurut Nurse dari HSA tu tadi, sungguhpun kita dah berikrar untuk menderma organ, mereka tetap perlu mendapatkan persetujuan dari waris si pengikrar. Jika tidak dibenarkan, mereka tidak boleh mengambilnya.


Kebaikan derma darah

Seronok menderma ni, dah lah bole duduk rehat-rehat kat lobby lama-lama.. minum-minum.. makan-makan dengan juadah yang disediakan, dapat benda ni lagi! perghh.. nampak sangat malasnye kat situ yeeee..hehee


Kebaikan derma darah


Goodies pack yang ni pula dari HSA.. belakang tu ada satu pek kacang tau.. nak juga bagitauuuuu.. heheee... Banyaknya dapat hari ni kan? seronok sangat.. dapat berbuat kebaikan (in shaa Allah) juga manafaat yang sangat banyak pada diri kita sendiri, dapat makan minum percuma, dapat lagi cenderahati.. Masya Allah... :))


Ada orang kata jenis darah mempengaruhi sikap.. betul ke? tak tau la.. seronok-seronok je.. jangan amik serius plak ye :))
Kat sini ada penerangan lagiiii detail :  SINI


Last but not least, nak bagitau ni 14 Jun adalah hari penderma darah sedunia :))

Post a Comment