Wednesday, 20 February 2013

Dadih Kolagen




DADIH KOLAGEN

Bahan-bahannya:
100gm Rumpai Laut Kolagen(yang sudah direndam semalaman)
1cwn gula (lebih atau kurang ikut rasa manis yg disukai)
1.5 Liter air putih biasa
1 Liter susu segar
3 helai daun pandan (jika suka)
Perasa mengikut kesukaan(Saya menggunakan Coklat/Bandung/Jagung mcm pic)


Cara Menyediakan :
1. Rebus Rumpai Laut bersama daun pandan dengan 1.5L air sehingga Rumpai laut hancur, jgn lupa dikacau-kacau ya :)

2. Setelah Rumpai Laut hancur, masukkan gula, kacau lagi sehingga larut gulanya.

3. Masukkan susu segar, kacau sebati.

4. Akhir sekali, bubuh perasa kesukaan dan kacau2 bagi sebati.

5. Keluarkan daun pandan, masukkan dalam bekas, tunggu sejuk dan masukkan dalam peti sejuk.


Tips : 
* Semasa merendam rumpai laut kolagen pun saya meletakkan 3 helai daun pandan.
* Saya menggunakan Kolagen Gred AA untuk membuat dadih ini. Rumpai Laut Gred ini tidak hanyir dan anak2 pun akan menggemarinya. Anda bole pelbagaikan rasa dadih ini mengikut kesukaan.

SELAMAT MENCUBA :)
Post a Comment