Thursday, 21 February 2013
Kerabu Kolagen
Hari ini Nurul nak share resipi Kerabu Kolagen... mabless!
Bahan-bahan
200gm Rumpai Laut yang sudah direndam semalaman(Gred AA atau AAA) - dipotong sepanjang 1cm
3 biji Tomato- dipotong dadu dan sebiji dipotong memanjang
5 biji cilipadi hijau(lebih kalau sukakan pedas) - dihiris halus
1 biji cili merah besar - dihiris bulat2
1 biji bawang merah besar - dihiris halus
2 batang serai - dihiris halus
2 biji Lemon
Cara-cara
1. Semua bahan-bahan diatas digaul
2. Perahkan lemon
3. Perasakan dengan garam dan gula.
4. Jangan letak Ajinomoto sebab rumpai laut bercampur ajinomoto boleh menimbulkan rasa muak/loya.
5. Kacau-kacau sehingga sebati.
6. Simpan dalam peti sejuk dan sediakan untuk dimakan~!
Selamat Mencuba~!
Labels:
Resipi
Subscribe to:
Post Comments
(
Atom
)
6 comments :
waaah.. rasa rumpai laut tu mcm agar2 keras tu ek
enaknyaaaaaaa....
saya baru tau sist, kalo rumpai laut bisa jadi makanan selezat itu ^_^
...
pengen icip=icip :D
tak mcm agar2 keras Hana, rasa macam kenyal2 .. Lebihkurang cam sotong kembang gitu :)
mmg enak sangat.. jadikan macam salad gitu, bole dipelbagaikan,
Cuba la :)
Saya jadi ingin makan tu masakan.. (o.O)
Di tempat saya tak banyak jual rumput laut.. :(
alaaa kesiannye... :( Insya'allah, nanti2 ade rezeki bole rasa ea^^
Ia tak payah dimasak.. tapi sejenis salad, dimakan mentah dengan perahan lemon.
Post a Comment