Thursday, 12 March 2015

Resipi Tapai Pulut yang sedap


بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Assalamu'alaikum...

Ada sesiapa yang berminat nak mencuba membuat Tapai Pulut selepas membaca entry Nurul tentang Tapai Pulut kat SINI? Ni ada resipinye.. ce la buat :))


Resipi Tapai Pulut yang sedap
Tapai Pulut Daun Keladi



Bahan-bahan :
  • 1kg beras pulut
  • 1/2 biji ragi
  • Bekas untuk menyimpan/daun untuk membungkus


Cara membuatnya :
  • Tanak pulut. Jangan terlebih masak nanti lembik. Nisbah pulut sama dengan nisbah air 1:1
  • Selepas masak.. Sejukkan pulut. Keluarkan dari periuk dan ratakan nipis-nipis dalam bekas yang leper. Contohnya : Dulang
  • Pastikan dah betul-betul sejuk sebelum menaburkan ragi yang telah ditumbuk halus.
  • Gaulkan/terbalikkan pulut dan letak lagi ragi jika ada pulut yang tak terkena ragi. 
  • Sebaik-baiknya ayak ragi yang telah ditumbuk tu diatas pulut yang sudah sejuk.
  • Masukkan dalam bekas plastik atau bungkus dengan daun
  • Simpan lebihkurang 2 hari untuk tapai masak.

Selamat Mencuba :))
Post a Comment