Tuesday, 19 March 2013

Snek lazat dengan kolagen

My Metro. By Ayu

SIAPA kata makanan lazat tidak baik untuk kesihatan badan? Stigma ini harus disangkal kerana pada zaman teknologi moden, makanan lazat juga mampu menyihat­kan tubuh badan.

Justeru, jenama biskut tempatan nombor satu di Malaysia, Munchy’s menggunakan khasiat kebaikan kolagen sebagai langkah penjagaan kesihatan.

Kolagen memberi banyak manfaat kepada kesihatan, daripada mencantikkan kulit, rambut dan kuku hingga membantu melegakan masalah berkaitan sendi.


Melalui pengenalan biskut Wheat Krunch Collagen, ia menjanjikan pilihan snek untuk mereka yang menjaga kesihatan.


Empat pek biskut berkenaan mengandungi sejumlah 1,200 miligram kolagen. Selain itu, ia dihasilkan daripada tepung gandum terpilih, tidak digoreng tetapi dibakar dan mempunyai sekurang-kurangnya 80 peratus kandungan gandum serta tidak mengandungi pemanis atau pengawet tiruan.


Ia turut memudahkan seseorang yang sentiasa sibuk dengan urusan kerja namun masih prihatin terhadap kesihatan diri.

Pengurus Besar Pemasaran Munch World Marketing Sdn Bhd, Edward Chen berkata, Wheat Krunch Collagen adalah snek yang ideal.

“Ia amat sesuai dan baik untuk mereka yang mahukan snek segera lagi menyenangkan untuk menghilangkan kelaparan tanpa berasa serba-salah.

“Lebih penting, selain khasiat pema­kanan, biskut ini membekalkan khasiat kesihatan tambahan daripada kolagen,” katanya.

Mengenai khasiat kebaikan kolagen, pakar diet, Catherine Kong berkata, kolagen adalah komponen utama tisu penghubung, menjadikannya protein yang paling banyak terdapat dalam badan manusia.

“Apabila dimakan dalam jumlah yang secukupnya, kolagen memberi banyak kebaikan kepada badan dan ia juga dikatakan boleh mencantikkan kulit.

“Hasil penyelidikan membuktikan kolagen membaiki fungsi dermis dan epidermis kulit dengan meningkatkan keupayaan stratum korneum, lapisan kulit paling atas untuk menyerap air.

“Antara manfaat kolagen yang kurang diketahui ialah keupayaannya untuk membuat kita berasa kenyang menyebabkan kita mengurangkan pengambilan makanan, sekali gus membantu menurunkan berat badan,” ujarnya.

Tambahnya, pengguna negara ini patut mengamalkan pengambilan makanan snek yang sihat kerana apabila kita makan snek secara sederhana dan memilih snek sihat, ia membantu mengekalkan kadar metabolisme, menambah tenaga dan membekalkan vitamin serta zat galian penting dalam badan.

“Rasa kelaparan yang biasanya berlaku satu atau dua jam sebelum waktu makan boleh dikawal dengan pe­ngambilan sedikit snek yang sihat supaya mengelakkan kita terlebih makan sebelum tiba waktu makan,” jelasnya.

Wheat Krunch Collagen boleh didapati dalam dua pek iaitu pek keluarga dan pek perkongsian. Untuk maklumat lanjut, layari laman web www.munchys.com.
Sumber
Post a Comment